45 Global Peace Processes and Negotiations Identified in 2023

The School for a Culture of Peace of the UAB once again publishes its yearbook entitled Peace Talks in Focus 2023. Report on Trends and Scenarios, in which it offers information on the 45 peacebuilding negotiations and processes occuring around the world in 2023.

Mapa países con procesos y negociaciones de paz en 2023

Segons la nova edició de l'informe, s'ha identificat un augment en el nombre de processos i negociacions de pau analitzats a nivell mundial, sis més que l'any anterior. D'aquests 45 processos i negociacions de pau, 18 van produir-se a l'Àfrica, 10 a l'Àsia i el Pacífic, 6 a Europa, 6 a Amèrica i 5 a Orient Mitjà. Com en edicions anteriors, a l'informe l'Àfrica continua sent un any més el continent amb més negociacions registrades. L'Organització de les Nacions Unides va estar involucrada en el 60 % d'aquests processos.

Si seguim la progressió dels dos anys anteriors (37 processos l'any 2021 i 39 el 2022), aquest 2023 experimenta un fort augment. Tot i això, no s'assoleixen els nivells del 2018, amb 49 casos, i del 2019, amb 50 casos. Cal recalcar que alhora, al 2023 el nombre de conflictes va incrementar i es va intensificar la violència en nombroses crisis, com en el cas d'Israel i Palestina i en d'altres conflictes d'alta intensitat com els del Sudan, Mali, el Sahel Occidental, la República Democràtica del Congo, Somàlia, Myanmar i Pakistan.

En la gran majoria de les negociacions de pau no es van dissenyar mecanismes específics de participació per a les dones, ni es van tenir en compte qüestions de gènere ni el reconeixement dels drets de les dones i de la població LGTBIQ+. Les actuacions es van centrar en temes crucials de discussió de diversos processos de pau, com la recerca de treves, altos al foc i cessaments d'hostilitats. Va ser el cas del context palestinoisraelià, en el qual es van activar diverses iniciatives diplomàtiques a mesura que transcorrien les setmanes i augmentaven les alertes sobre la gravíssima crisi humanitària i la comissió de genocidi a Gaza.

Durant el 2023 va haver-hi tant avenços com retrocessos. Pel que fa als retrocessos que es van produir en les negociacions, podem destacar els casos de Mali, Sudan, Corea del Sud i Corea del Nord, Armènia i l'Azerbaidjan (Alt Karabakh), i la crisi a Gaza. Malgrat aquests retrocessos i les dificultats en nombrosos processos, també va haver-hi alguns escenaris en què es van produir apropaments i avenços, com ara a Moçambic, a Casamance (Senegal), a Tigre (Etiòpia), a Filipines amb els grups NDF, MILF i MNLF, al sud de Tailàndia i a Assam (Índia).

Trobareu la publicació sencera i per capítols en aquesta pàgina.

/UAB Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.