University of Barcelona Maps Extreme Heat in Local Areas

University of Barcelona

Els episodis de calor extrema són cada cop més freqüents, llargs i intensos a les ciutats del sud d'Europa. A més, és sabut que la temperatura pot canviar significativament entre espais urbans molt propers i que hi ha barris més vulnerables que d'altres, per les característiques que té cadascun. El que no es coneix és la variació tèrmica en resolució molt alta a nivell de carrer ni com perceben la calor col·lectius específics que viuen al veïnat. Ara un nou projecte apel·la a la col·laboració de la ciutadania per identificar, en barris concrets, els espais públics urbans (places, carrers, parcs, etc.) més exposats a la calor extrema dins l'àrea metropolitana de Barcelona i proposar estratègies que puguin mitigar-ne els efectes. El treball vol cobrir una varietat important de barris amb alta vulnerabilitat davant episodis de calor extrema i comptar amb la participació dels col·lectius més afectats, d'una manera que no té precedents a escala mundial.

Cròniques de la calor ajudarà a crear més consciència social sobre l'impacte dels períodes de temperatures altes, a partir dels eixos de la ciència ciutadana social. És una nova iniciativa d'OpenSystems, un grup de recerca dirigit per Josep Perelló, catedràtic de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona (UB), que impulsa projectes de recerca basats en la participació ciutadana i les pràctiques artístiques. El projecte repeteix estratègies aplicades anteriorment per OpenSystems a l'hora de mesurar la qualitat de l'aire o explorar les xarxes de suport social en salut mental, amb més d'un miler de persones implicades. Els projectes mantenen un fort compromís social i es defineixen amb la col·laboració d'entitats del tercer sector social.

Com afecta la calor extrema a la ciutadania?

"El nou projecte involucra grups diversos, en termes d'edat i perfils d'un barri, i, amb mapes, identifiquem els espais més rellevants segons el seu punt de vista. Despleguem la mateixa estratègia en barris avaluats com d'alta vulnerabilitat segons les característiques urbanístiques i socioeconòmiques", detalla Josep Perelló, membre del Departament de Física de la Matèria Condensada i lʼInstitut de Sistemes Complexos de la UB (UBICS).

"La calor no ens afecta a tots per igual ni tampoc la vivim de la mateixa manera a tot arreu", continua Isabelle Bonhoure, membre del grup OpenSystems i coordinadora del projecte Cròniques de la calor. "Per això, el veïnat i les seves preocupacions socials són al centre de la recerca que desplegarà aquest projecte. Volem documentar la calor extrema a l'espai públic i a microescala, per mitjà de passejades tèrmiques amb el veïnat i tenint sempre ben present el seu coneixement del territori, com a usuaris de l'espai públic".

Passejades tèrmiques, sensors i solucions

Cròniques de la calor es duu a terme amb la col·laboració de dotze entitats, com biblioteques, ateneus, centres educatius, grups de veïns o ONGs. El projecte aplegarà més de tres-centes persones en cinc territoris i quatre municipis; en concret, el barri del Congrés i els Indians i el de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, a Barcelona; el barri de Collblanc i la Torrassa, a l'Hospitalet de Llobregat, i els municipis de Sant Vicenç dels Horts i Montcada i Reixac.

El calendari d'activitats inclou tallers presencials amb tots els participants per identificar els espais urbans públics més rellevants en relació amb els seus usos socials. També es faran diverses "passejades tèrmiques" en diferents àrees, per mesurar la temperatura amb sensors i valorar la sensació de calor i el confort tèrmic percebut pels grups participants en aquests espais i als carrers en general, tal com s'està fent en altres ciutats del món. Els resultats, basats a combinar les temperatures geolocalitzades i la percepció de la calor, seran finalment interpretats col·lectivament, per diagnosticar el problema amb més precisió i proposar-hi solucions basades en evidències científiques.

La primera campanya s'inicia aquest mes de maig, i es desplegarà en les fases d'identificació dels espais (del 21 al 25 de maig), mesures col·lectives (del 27 de maig a l'1 de juny) i interpretació col·lectiva de les dades (del 3 al 8 de juny). La segona campanya, que es durà a terme de l'1 al 19 de juliol, seguirà el mateix model d'activitats. Durant el mes de novembre, tindrà lloc una jornada final en què es presentaran tots els resultats i les propostes de millores en l'àmbit urbà.

Cròniques de la calor (projecte PCI2022-132996) forma part del projecte europeu OPUSH, es posa en pràctica en col·laboració amb el projecte europeu SENSE.STEAM, i rep finançament del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats a través de l'Agència Estatal d'Investigació (MICIN/AEI/10.13039/501100011033) i els fons de la Unió Europea Next Generation EU del Pla de recuperació, transformació i resiliència.

​​​​​​​

​​​​​​​

/Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.