Bronze Age house found at 2,280 metres in Aigüestortes

The High Mountain Archaeology Researc Group (Grup d'Arqueologia de l'Alta Muntanya de la UAB-CSIC, GAAM) has documented a house dating back from the Bronze Age and built in the Abric del Portarró shelter, at 2,280 metres above sea level. It is located inside the Aigüestortes i Estany de Sant Maurici National Park. This is possibly the oldest documented building remains to exist in all of the Pyrennees and date back some 3,800 years.

Excavació de les restes de la casa documentada pels membres del GAAM a l'Abric Portarró.

La troballa, segons els investigadors del Departament de Prehistòria que excaven l'Abric del Portarró, els permetrà aportar informació molt valuosa, atès que n'hi ha molt poca de l'Edat del Bronze a la zona d'Aigüestortes, un període en què es va produir l'impacte humà més gran sobre la vegetació a l'alta muntanya.

Les restes s'han localitzat sota el talús que els arqueòlegs han aixecat per ampliar l'àrea d'excavació de l'Abric del Portarró i que els ha permès apreciar la base d'una paret de pedra. La descoberta farà replantejar els objectius del GAAM, que tenien previst acabar l'excavació aquest any.

Durant els deu dies que ha durat la campanya aquest any, els investigadors han localitzat també abundants restes d'objecte de ceràmica relacionats amb l'alimentació, per cuinar, menjar o guardar aliments, així com una punta de fletxa.

Segons Ermengol Gassiot, director del GAAM, les troballes que hi han realitzat indiquen que "durant la prehistòria l'assentament en zones altes era molt més estable del que es podia pensar, probablement d'entre quatre o cinc mesos de durada. I no tenien res a veure amb les cabanes de pastor que actualment es coneixen, la gent prioritzava la mobilitat i portar pocs utensilis".

Gassiot ha destacat que en altres campanyes s'han trobat restes de falç, l'eina que servia per segar, fet que pot portar a pensar amb una alta muntanya amb més camps de cereal dels que ara ens podríem imaginar a altituds per sobre dels 2.000 metres.

"Totes les dades arqueològiques que excavació rere excavació hem anat recollint en diferents jaciments del Parc Nacional contribueixen a canviar la visió que tenim sobre els grups humans prehistòrics a l'alta muntanya", comenta Gassiot. "En àrees per damunt dels 2.000 metres d'altitud no solament la ramaderia era l'activitat predominant, també l'agricultura hi podia tenir un paper rellevant", afegeix. Les eines que s'utilitzaven per fer les tasques agrícoles, i que els arqueòlegs han documentat, eren de sílex, un material inexistent al Parc Nacional d'Aigüestortes. Aquest fet porta als investigadors a pensar que procedia de fora i que els grups es movien d'un lloc a un altre i no estaven tan aïllats com s'acostuma a pensar.

Els resultats obtinguts ja en campanyes anteriors han mostrat que l'Abric del Portarró i d'altres propers, com el de Les Obagues de Ratera, van ser llocs usats de forma reiterada en moltes èpoques diferents. Les Obagues de Ratera, per exemple, es va utilitzar de manera recurrent com a refugi des de fa 10.000 anys.

/UAB Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.