Empowering Migrant Women in Transit Through Maghreb: UAB Study

The UAB launches a research and solidarity project in collaboration with women communities who have migrated from the Maghreb. It aims to make visible the sexual violence suffered by sub-Saharan women in their transit through the region while heading to Europe and provide support actions, such as fostering small-scale businesses as a means to improve their personal and economic reality. The UAB is also launching a new crowdfunding campaign with which to fund this initiative.

Dones caminant per la platja

El projecte el duu a terme el grup de recerca Transmena, vinculat a la Facultat de Dret i la de Traducció de la UAB i liderat per Natàlia Ribas-Mateos, investigadora del programa Maria Zambrano. La investigadora i el seu equip estudien les mobilitats de persones a la regió mediterrània centrant-se sobretot en la violència sexual i les noves formes d'activisme a les ciutats d'arribada.

En el projecte hi col·laboren l'associació SHUMOM-Art de Tànger i diverses comunitats de dones migrades a Oujda i Tànger, al Magrib. Els darrers anys, aquesta zona ha esdevingut una regió de trànsit i d'acollida per a la població migrant procedent de diferents països de l'Àfrica subsahariana. "Les dones migrants entrevistades, que venen del Camerun, de la Costa d'Ivori, de Guinea Conakry i de Nigèria, afronten un context individual molt difícil. Moltes han patit violacions i múltiples formes de violència sistèmica en un mon lligat a la mendicitat com a forma de supervivència", assenyala la investigadora de la UAB.

"Volem acabar amb aquesta invisibilitat i manca de solidaritat envers les violències sexual reiterades, alhora que busquem formes d'autonomia per les dones a través d'activitats empresarials a petita escala, com ara una perruqueria o una galeria d'art. L'objectiu és estimular un model comunitari dinàmic en què totes es trobin bé i puguin sentir-se més empoderades", explica la investigadora.

El projecte es basa en la col·laboració amb les comunitats del Magrib per tal de, a través de la recerca etnogràfica, poder identificar de primera mà les necessitats de les dones, recollir testimonis com a base d´estudi i com a base de reivindicació, i per altra banda, convertir els resultats de la recerca en recursos comunitaris per tal d'impulsar l'emprenedoria. "Volem trobar les eines que demanen a la societat per tal de poder transformar, de la manera més autònoma possible, el seu futur", destaca Ribas-Mateos.

Més informació:

Pàgina web de la campanya de mecenatge

/UAB Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.