La coinfecció pels bacteris Pseudomonas aeruginosa i Mycobacterium abscessus, dos patògens pulmonars comuns, pot suprimir la resposta immunitària i empitjorar el pronòstic de pacients amb malalties respiratòries. És el que es desprèn d'un estudi publicat a la revista Virulence que aporta una visió innovadora per entendre per què les infeccions polimicrobianes són particularment difícils de tractar.
En el treball, que obre noves vies al disseny de futures estratègies terapèutiques, participen experts de la Universitat de Barcelona, l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
La incidència d'infecció per Mycobacterium abscessus està augmentant en pacients amb fibrosi quística, malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i altres afeccions pulmonars cròniques, cosa que porta a un deteriorament accelerat de la funció pulmonar. Sorprenentment, entre el 58 i el 78 % dels pacients amb infecció per M. abscessus també estan infectats amb Pseudomonas aeruginosa, el patogen més comú en aquests casos. No obstant això, encara no es comprèn ben bé com interactuen aquestes dues espècies bacterianes durant el procés.
En el nou estudi participen experts de la UB, l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). "En el marc del treball, vam descobrir que M. abscessus i P. aeruginosa inhibeixen mútuament la progressió de biofilms individuals per formar biofilms mixtos estables", explica Eduard Torrents, professor del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la Facultat de Biologia de la UB i un dels principals autors de la recerca. "Les biopel·lícules, o biofilms, són comunitats de bacteris que s'agrupen i secreten una matriu protectora, que actua com a escut contra els antibiòtics i el sistema immunitari de l'hoste, cosa que les converteix en una causa comuna d'infeccions cròniques", detalla Torrents, que és investigador principal del grup d'Infeccions Bacterianes: Teràpies Antimicrobianes de l'IBEC i membre d'ICREA Acadèmia.