UAB Science Carriage Focuses on Mental Health This Year

The University, in collaboration with the Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), presented the new "El vagó de la ciència de la UAB", a space to disseminate science and innovation. This first edition is dedicated to mental health, an area to which the 2023/24 academic year also will be dedicated.

El Vagó de la Ciència de la UAB

La presentació del vagó ha comptat amb l'assistència de la consellera de Territori, Ester Capella, el rector de la UAB, Javier Lafuente, i el president de FGC, Toni Segarra.

El vagó, que forma part d'un tren de la línia Barcelona-Vallès, ofereix a les persones usuàries la possibilitat de conèixer els resultats de la recerca i millorar l'educació cientificotècnica de la societat a través de diversos formats i temàtiques, i esdevé alhora un laboratori per explorar diferents vies divulgatives. En la primera edició hi han participat 56 investigadores i investigadors d'11 departaments de la Universitat, de l'Institut de Neurociències (INc-UAB) i del Centre de Visió por Computador (CVC), així com dels centres hospitalaris de la Vall d'Hebron i del Parc Taulí.

L'exterior del vagó s'ha cobert amb un vinil amb el nom del projecte, "El vagó de la ciència". A l'espai interior, les persones usuàries hi trobaran informació i il·lustracions relacionades amb la salut mental que poden ser ampliades, en format àudio, a partir de codis QR. Aquests continguts inclouen una desena d'audioguies, que aborden aspectes transversals com són els estigmes, les causes, els drets o les cures, i la sèrie "El pòdcast del vagó", un pòdcast de 19 capítols, disponible a la pàgina web del vagó i a les plataformes Spotify i Ivoox, amb entrevistes a investigadores sobre aspectes com les addiccions, les emocions, l'activitat física o la prevenció del suïcidi.

El "Vagó de la ciència" incorpora també el "Seient de l'expert", una iniciativa que busca incentivar la interacció amb les persones usuàries i en què un investigador ocuparà, periòdicament, un seient del vagó senyalitzat puntualment per a l'activitat i farà el trajecte en tren entre la plaça de Catalunya i la UAB per resoldre dubtes, intercanviar experiències i mantenir un diàleg sobre el seu àmbit de coneixement. A més, una bústia de suggeriments permetrà a les persones usuàries aportar idees sobre possibles recerques futures.

El projecte preveu accions futures com la creació d'una maqueta del cervell amb realitat augmentada, la participació en projectes de ciència ciutadana i la realització de tallers relacionats amb la salut mental i la creativitat.

Vago Ciencia UAB

La consellera de Territori, Ester Capella, el rector de la UAB, Javier Lafuente, i el president de FGC, Toni Segarra, durant l'acte de presentació. A sota, part de l'equip d'investigadores i investigadors que han participat en el projecte.

En l'acte de presentació, el rector de la UAB ha manifestat la seva satisfacció per la posada en marxa d'aquest projecte, que "fa palès, un cop més, el ferm compromís que tenim per transferir el coneixement que es genera a la nostra universitat a la societat i fer-la partícip d'aquest coneixement".

Per la seva banda, la consellera Ester Capella ha posat en valor que el transport públic "és molt més que un mitjà de transport; els trens, els tramvies, els autobusos, són espais de socialització, compartits, llocs de trobada diaris per a milers de persones. Els nostres trens són transmissors culturals, activistes científics, divulgadors i sensibilitzadors". Amb aquesta iniciativa "contribuïm a fer aflorar les situacions emocionals que poden esdevenir un problema de salut mental", ha afegit.

Toni Segarra ha destacat que "amb aquesta iniciativa els trens d'FGC contribueixen, una vegada més, a fer arribar a la ciutadania missatges importants d'interès general. Així, el tren no només serveix per transportar persones, sinó perquè el viatge sigui una experiència on aprendre i obtenir coneixement".

"El Vagó de la Ciència" ha estat promogut pels vicerectorats de Recerca; d'Innovació, Transferència i Emprenedoria i de Comunicació i Promoció de la Universitat. Hi han participat investigadors i investigadores dels següents departaments: Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia i Medicina Preventiva i Salut Pública; Psicobiologia i de Metodologia de les Ciències de la Salut; Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació; Psicologia Clínica i de la Salut; Psicologia Social; Psiquiatria i de Medicina Legal; Infermeria; Sociologia i Ciències de la Computació.

La iniciativa ha comptat amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

Tot el material divulgatiu creat per a aquesta iniciativa és accessible al web https://www.uab.cat/vago

/UAB Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.