Dutch solar car serves as a battery on wheels: 'power, anytime, anywhere'

A fresh cup of coffee while camping in the wild? No problem! Power outlets are no longer needed if you have a solar car. The Solar Team Eindhoven demonstrated that today.

[Translate to Engels:] Foto: Bart van Overbeeke

Compleet met tentje, campingstoelen én koffiezetapparaat laten de studenten nu zien dat hun auto ook kan dienen als accu op de camping. Met een 230V aansluiting kunnen verschillende apparaten zoals een elektrische barbeque worden gebruikt.

Laadpalen

De Era kan niet alleen apparaten maar ook andere elektrische auto's van stroom voorzien. Met een verse bak koffie in de hand, zagen de genodigden hoe een elektrische auto van Amber Mobility werd opgeladen aan de Stella Era. "Een elektrische auto is afhankelijk van laadpalen. Dat kan in de toekomst weleens voor problemen zorgen", zegt Marije Sesink, PR-manager van het studententeam. "Een zonneauto wekt haar eigen energie op én kan dat delen met anderen. Dat is de toekomst."

Autonoom rijden

Om de energie te kunnen delen, moet de Era wel genoeg hebben. Zij moet zo veel mogelijk in de zon staan dus. Wat is dan de optimale parkeerplek? Dat berekent de auto zelf. Bovendien rijdt ze er zelf naartoe. "De auto is voorzien van radars en sensoren om autonoom over een parkeerplaats te rijden", zegt Sesink. "Zo staat ze altijd in de zon." De tests op de parkeerplaats van de TU/e-campus verliepen goed, maar er is nog veel onderzoek nodig voordat de auto daadwerkelijk autonoom kan rijden. "Autonoom rijden op zich is niet ons doel, wij zetten het in om de zonneauto zo optimaal mogelijk te gebruiken", gaat ze verder.

[Translate to Engels:] De nieuwe teammanager Kjell Revenburg en pr-manager Charlot Felderhof van Solar Team Eindhoven. Foto: Bart van Overbeeke

Inmiddels is er een nieuw team aangesteld dat dit collegejaar het stokje overneemt. Zij bouwen weer een nieuwe auto, de vijfde Stella. "Het is ons doel om de auto weer een stapje duurzamer te maken", zegt Charlot Felderhof, de kersverse PR-manager van het nieuwe team. De zonneauto komt steeds dichter bij een model dat daadwerkelijk over de Nederlandse wegen zou kunnen rijden. "Dat is een van onze grootste doelen", zegt Felderhof. Of er dan nog een deelname aan de World Solar Challenge in zit? Dat weten de nieuwe teamleden nog niet. "De auto moet aan heel veel specificaties voldoen om deel te kunnen nemen aan de wedstrijd. Voor ons is het belangrijker dat de auto is bijdraagt aan maatschappelijke ontwikkeling", stelt de PR-manager.

Bron: Innovation Origins

/TU/e Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.