First Sebastià Juan Arbó Congress Kicks Off at Barcelona U

The UAB organises the First Sebastià Juan Arbó Congress in collaboration with the Amposta Town Council, which will be held on 25 and 26 October. The congress aims to be the first large academic event bringing together researchers and specialists in the figure and works of this author, translator and journalist, and forms part of the commemoration of his 120th birth anniversary.

SebastiaJuanArbo
L'autor rapitenc Sebastià Juan Arbó, en una imatge que es pot veure a l'exposició a la Biblioteca d'Humanitats.

"Arbó put on the literary map a geographical area which was until then unknown, the Ebre Delta, and he did so with a genuine, original and pungent voice", highlights UAB researcher Joan Antoni Forcadell.

El congrés, obert al públic i que es podrà seguir també telemàticament per videoconferència, s'inaugurarà el dimecres, 25 d'octubre, a les 15.30 h, a l'Arxiu Comarcal del Montsià (Amposta) i continuarà l'endemà, el dijous 26 d'octubre, a les 9.30 h, a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB fins a les 14 h.

Durant els dos dies, el congrés abordarà aspectes poc estudiats de la producció de Sebastià Juan Arbó (La Ràpita, 1902 - Barcelona, 1984) com ara les cançons en la seva obra, la influència que va rebre de novel·listes anglesos, els seus referents literaris, la seva obra teatral i una anàlisi dels personatges d'una de les seves obres més destacades, Totes les narracions del Delta, entre d'altres.

D'entre els ponents destaca el professor de la Universitat de Lleida Jordi Malé Pegueroles, que presentarà una comunicació sobre la relació entre Sebastià Juan Arbó i els novel·listes anglesos; la doctora en Filologia Catalana Marta Matas Roca, que presentarà part dels resultats de la seva recent tesi doctoral en la comunicació "Fonts i referents literaris en la narrativa de Sebastià Juan Arbó", o la comunicació que els investigadors Joan Antoni Forcadell, de la UAB, amb Joel Reverter Lainez, de la Universitat Rovira i Virgili, explicaran el projecte de recuperació de l'obra dramàtica de Sebastià Juan Arbó que els va valdre fa un mes el IV Premi Jordi Fontanet de Recerca Local d'Amposta.

En la cloenda hi participarà Emili Rosales, director d'Ediciones Destino i del Grup 62, que va estar a càrrec l'any 1992 de l'Obra catalana completa de Sebastià Juan Arbó publicada per Columna Edicions.

El dijous, 26 d'octubre, dins de la segona jornada del congrés, a la UAB es presentarà el llibre El ángel se durmió de Sebastià Juan Arbó, amb edició crítica de Joan Antoni Forcadell, a les 11 hores.

Una exposició presencial i una de virtual

A continuació, els assistents al congrés faran una visita conjunta a l'exposició "Els contes de Sebastià Juan Arbó: dels manuscrits a l'edició impresa", situada a la Sala de Revistes de la Biblioteca d'Humanitats de la UAB.

Aquesta exposició itinerant, inaugurada abans de l'estiu a l'Arxiu Comarcal del Montsià (Amposta), mostra el complex procés de creació i edició, en aquest cas d'un gènere poc conegut en l'autor, els contes. S'hi poden veure els des dels primers esborranys manuscrits, les diverses correccions, mecanoscrits i altres fins a arribar a l'edició impresa. La Biblioteca d'Humanitats de la UAB ha creat una exposició virtual basada en aquesta mostra presencial, que es pot veure aquí: https://mirades.uab.cat/exposicions/biblioteques/sebastiajuanarbo

El comissari de l'exposició és el filòleg i investigador de la UAB Joan Antoni Forcadell, qui està duent a terme els treballs de classificació i descripció de la part del fons documental de l'escriptor, gràcies a un acord de col·laboració entre la UAB i l'Ajuntament d'Amposta que es va signar a principis d'aquest any 2023 amb l'objectiu de recuperar i documentar el Fons Sebastià Juan Arbó dipositat a l'Arxiu Comarcal del Montsià.

Ploma destacada dels anys 30

L'escriptor Sebastià Juan Arbó fou una de les plomes més destacades de la literatura catalana dels anys 30. Es destacà en l'àmbit de la narrativa, especialment amb la novel·la Terres de l'Ebre, que va posar en el mapa literari una geografia fins aleshores desconeguda, amb una veu genuïna, original i punyent, allunyada del simple ruralisme i el costumisme. Fou també autor de novel·les en castellà d'ambientació barcelonesa, i assajà amb èxit la biografia i l'article d'opinió en les principals capçaleres periodístiques nacionals.

Aquest I Congrés Sebastià Juan Arbó tanca els actes de commemoració del 120è aniversari del naixement d'aquest autor. Per part de la UAB l'organitzador és el Grup d'Estudis de l'Exili Literari (GEXEL) integrat dins el Centre d'Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID).

ENLLAÇ PER SEGUIR EL CONGRÉS

/UAB Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.