14 Spin-Offs Join Arquimedes Acceleration Programme

The UAB launches the Arquimedes Accelerator, an initiative to give support to UAB spin-offs based on tools and specialised sessions that can boost their growth and improve their business model.

Imatge acceleradora Arquimedes

La primera edició de l'Acceleradora Arquimedes, impulsada amb la col·laboració de Santander Universidades, ha començat amb la participació de 14 empreses emergents (spin-offs) sorgides de la Universitat. Durant dos mesos aquestes empreses disposaran de formació específica i assessorament personalitzat a càrrec d'experts de diferents sectors i coneixements, que les ajudaran a escalar els seus negocis.

El programa ofereix sis sessions especialitzades per al creixement d'empreses altament innovadores i de base científica i tecnològica centrades en aspectes com l'estratègia financera i la valoració de l'empresa, eines de vigilància tecnològica, l'estratègia de la cartera de la propietat intel·lectual, fiscalitat avançada i aspectes legals de dret mercantil, o l'accés a finançament tant privat com públic, amb sessions sobre la compra pública innovadora i les oportunitats en corporate venturing.

Entre les activitats de l'Acceleradora, destaca una jornada específica sobre la captació i retenció de talent, el 4 de desembre a l'edifici Eureka del campus de la UAB, i un fòrum d'inversió, que se celebrarà el 13 de desembre a la Casa Convalescència de la UAB -al recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau- i que reunirà les empreses emergents participants amb inversors.

Durant aquests dos mesos, les spin-offs també compten amb la mentoria de professionals experts en diferents àrees, que les assessoren i recolzen en els aspectes clau que elles escullin. Els sis mentors són: Bart Huisken, assessor estratègic de diverses empreses; Cristina Moyano, responsable sènior d'estratègia comercial d'Amadeus; Jorge Tejero, professional amb experiència en finances i consultoria; Marta Puig, sòcia i responsable de l'Àrea Fiscal del despatx Durán-Sindreu; Adriana Lafuente, sòcia de l'Àrea Mercantil de Durán-Sindreu, i Gustavo Fuster, advocat de patents europees i espanyoles a Hoffmann Eitle.

Les 14 spin-offs participants són empreses creades per personal investigador de la UAB per tal d'impulsar els resultats de recerca que han generat a través de projectes emprenedors. La majoria de les empreses s'emmarquen dins el camp de les ciències de la vida, i la resta són d'àmbits diversos, com el sector energètic i del medi ambient, així com, l'enginyeria. Pel que fa a l'antiguitat, la meitat són empreses de menys de 5 anys, mentre que les altres tenen una trajectòria més llarga.

Empreses participants:

Nanoligent: desenvolupa nanopartícules conjugades amb un fàrmac antitumoral per tractar la metàstasi. El 2022 va tancar una ronda d'inversió llavor de 2.8M€ amb inversors internacionals.

Disrupt Therapeutics: està desenvolupant un fàrmac que mitigui els efectes secundaris del cànnabis medicinal, relacionats amb l'addicció, en pacients amb dolor crònic.

Telomere Therapeutics: pionera en teràpia gènica amb telomerasa per al tractament de la fibrosi pulmonar. Es va constituir el 2021 amb la inversora de capital risc Invivo Capital tancant una ronda llavor de 2.4M€.

Bioeclosion: empresa de base tecnològica que produeix nous dispositius de diagnòstic basats en biosensors d'última generació.

AWEC: ofereix serveis d'assessorament cientificotècnic i un servei d'innovació i investigació per a la millora del benestar dels animals.

Idetan: ofereix serveis de cribratge i tractament de trastorns del neuro-psico-desenvolupament i de l'aprenentatge (TDAH, impulsivitat, autisme, trastorns de la parla, etc.) a centres de formació (escoles, acadèmies, universitats, etc.).

Ypsicon: dissenya, desenvolupa i fabrica components i sistemes per al processament i envasament de begudes, aliments, productes farmacèutics i cosmètics. Han desenvolupat una tecnologia patentada de UHPH (homogeneïtzació a ultra alta pressió) que permet l'esterilització, homogeneïtzació i estabilització de líquids, sense afectar les propietats organolèptiques ni els seus components actius.

Distinkt: desenvolupa tintes fluorescents d'alt nivell de seguretat basades en nanotecnologia per combatre les falsificacions en bitllets i productes de luxe.

AEInnova: spin-off que desenvolupa tecnologies per a la producció d'energia elèctrica a través de la recuperació de la calor residual.

Aeris: ofereix serveis i productes a indústries i entitats públiques per a millorar la qualitat ambiental de les seves emissions mitjançant el tractament dels seus residus.

Aslogic: ofereix activitats de consultoria, enginyeria i desenvolupament d'aplicacions per fer una gestió de recursos (persones i maquinari) més eficient i sostenible al camp de l'aeronàutica i la logística de centres mèdics.

Tectum Garden: ofereix serveis de disseny, instal·lació i manteniment de horts urbans i altres sistemes d'agricultura urbana.

Inari: centrada en serveis d'orientació, acompanyament, formació i assessorament en l'àmbit dels processos reproductius i la criança d'infants i adolescents.

Inèdit: especialitzada en anàlisis ambientals de cicle de vida de productes. Ofereix serveis i formacions d'anàlisi de processos per fer-los més sostenibles.

Pàgina web d'Arquimedes: https://webs.uab.cat/acceleradoraarquimedes/

/UAB Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.