UAB Projects Secure Funding from Barcelona Science Plan

The Barcelona City Council and the "la Caixa" Foundation have awarded funding to two UAB-led projects and one project including the involvement of the UAB, to study urban challenges on community health, sustainability and climate change.

Ahir es van presentat els catorze projectes de recerca i d'innovació que rebran les subvencions de la convocatòria 2023 en el marc del Pla Barcelona Ciència de l'Ajuntament de Barcelona. Entre aquests hi ha dos projectes liderats per investigadors de la UAB, i un altre en què participa la nostra universitat.

El projecte "De l'euro al joule (EUR2J)", liderat pel professor del Departament de Física de la UAB Daniel Campos Moreno, pretén incrementar els processos de formació i educació ciutadana en el camp de la transició energètica que posi en valor l'estalvi i l'eficiència energètica. Es durà a terme mitjançant l'ús d'eines de la ciència dels sistemes complexos per tal d'estudiar i entendre com les dinàmiques de transmissió social condicionen, entre la ciutadania, l'adquisició de coneixements i l'adopció de nous hàbits i tecnologies, en el context de l'energia. El projecte rep un finançament de 149.860 € i es desenvoluparà en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears i la Fundació EURECAT.

L'investigador de l'ICTA-UAB Gonzalo Gamboa coordinarà el projecte "Pobresa nutricional i salut (PANIS)", amb l'objectiu d'identificar barris, llars i grups socials vulnerables en termes de pobresa econòmica, alimentària i de salut a Barcelona. Aquesta identificació permetrà dissenyar programes d'incidència en alimentació saludable i sostenible adequats i adaptats a la realitat socioeconòmica de cada barri. En el projecte, finançat amb 149.860 €, hi participen la Universitat de Barcelona, l'Institut Metròpoli i UpSocial SL.

D'altra banda, la UAB participarà en el projecte "Barcelona, Metròpolis d'Acollida Climàtica (BAMAC)", liderat per l'Observatori de Dret Públic (IDP-Barcelona). El projecte té l'objectiu d'analitzar la posició de les grans ciutats com Barcelona en la protecció de les persones que es veuen forçades a emigrar com a resultat del canvi climàtic. Es vol fer una anàlisi sistèmica del marc normatiu de Barcelona per a identificar obstacles i possibilitats en la protecció de les persones migrades per raons ambientals, analitzar el marc conceptual de les migracions ambientals i fomentar la col·laboració i el diàleg entre la comunitat científica, la societat civil i les metròpolis internacionals. El projecte rebrà 109.646 € de finançament, i també hi participen la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR) i l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC).

Els catorze projectes subvencionats, que es desenvoluparan al llarg de 18 mesos, aporten solucions innovadores als reptes urbans plantejats, sobre la salut comunitària i la sostenibilitat i el canvi climàtic, i es repartiran els 2 M€ amb què estava dotada aquesta convocatòria (1.200.000 euros els aporta l'Ajuntament de Barcelona i 800.000 euros la Fundació "la Caixa").

Amb aquesta convocatòria s'arriba a la quarta edició d'aquestes subvencions, fruit de successius convenis de col·laboració firmats entre totes dues institucions, i que es remunten al 2019. L'objectiu és incrementar la col·laboració publicoprivada en projectes de recerca que tinguin impacte a la ciutat de Barcelona.

/UAB Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.