Covid: Salivbaserade snabbtest smärtfria och enklare alternativ

bild på covidtest. foto.
I en studie ledd av Yang de Marinis och Magnus Rasmussen vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus har forskarna undersökt om snabbantigentest för covid-19 kan användas på saliv i stället för att pinna nässvalget. Bild: Mostphotos.

Den vanligaste använda metoden att testa för covid-19 är med RT-PCR genom ett nässvalgsprov taget med bomullspinne. Provtagning från nässvalget är ofta obehaglig och RT-PCR-test kräver även analys i laboratorium. I en ny studie från Lunds universitet har forskare undersökt om snabbantigentest för covid-19 kan användas på saliv i stället för att pinna nässvalget. Resultaten är publicerade i Infection Ecology & Epidemiology.

- Våra resultat tyder på att salivbaserade snabbtester kan vara tillräckligt för diagnostisera covid-19 i ett tidigt skede av infektionen, säger Magnus Rasmussen, specialistläkare inom infektionsmedicin vid Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet, som lett studien tillsammans med Yang De Marinis, docent vid Lunds universitet.

En snabb diagnos är avgörande för att minska spridningen av sjukdomen. I dag finns flera olika testmetoder för att identifiera en pågående infektion. De PCR-test som används inom sjukvården tas vanligtvis med pinnprover i nässvalget och det gäller också för de flesta kommersiella tillgängliga antigentesterna, en metod som många upplever obehaglig. Antigentester används som ett komplement till PCR-testning när det krävs ökad testkapacitet eller snabba provsvar. Och så finns det salivtester.

- Salivbaserade tester är mindre obehagliga, enklare och lättare att hantera. Du behöver heller inte utbildad vårdpersonal för att spotta i en kopp, säger Magnus Rasmussen.

I den aktuella studien jämförde forskarna RT-PCR-tester med pinnprov från nässvalget och salivprover som de samlat in från 44 patienter vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Alla 44 deltagare hade bekräftad covid-19, och fick för salivtesten harkla sig djupt innan de spottade. Resultaten visade att coronavirus kan spåras både i saliv- och nässvalgsprover, men att koncentrationerna är något lägre i saliv. Forskarna undersökte även fyra olika snabba antigentester som finns att köpa på marknaden, för att se hur bra de hittar virus i salivprover.

Alla fyraantigentesterna visade sig vara relativt känsliga i att upptäcka viruset tidigt under infektionen eftersom viruskoncentrationen är högre då. Senare under infektionen, när viruskoncentrationen är lägre, visade sig antigentesterna inte vara tillräckligt känsliga.

- Fördelen med ett salivbaserat snabbtest är att du enkelt kan ta det själv därhemma i lugn och ro. För många kan det göra stor skillnad. Om smitta förekommer i till exempel grundskolan kan de yngre ovaccinerade eleverna snabbare screenas med ett salivbaserat snabbtest. För barn är det viktigt att provtagningen är enkel och utan obehag, säger Yang de Marinis som är försteförfattare till studien.

Forskarna menar att snabba salivtester är ett bra alternativ till vanlig PCR-testning och nässvalgstest, och dessutom kan komplettera dessa metoder när screeningbehoven ökar.

- Innan vi kan börja använda salivantigentest behöver vi bekräfta att de fungerar för att identifiera covid-19 också hos nyinsjuknade och hos tidigare vaccinerade personer. Sådana studier pågår hos oss och även på andra ställen, säger Magnus Rasmussen.

Kortfakta om studien

Ämne/nyckelord: Covid-19, SARS-CoV-2, antigentest, saliv
Forskningsområde: Klinisk forskning
Typ av publicering: Peer review-granskad publikation
Studiedesign: Kvalitativ studie, kvantitativ studie, forskarinitierad studie, statistiska samband
Experimentell undersökning: In vitro
Observationsstudie: Tvärsnittsstudie, kohortstudie
Antal patienter i studien: En grupp med 44 patienter
Patientgrupp: Patienter med bekräftad covid-19

Studien omfattar 44 patienter som var inlagda på sjukhus med säkerställd covid-19 och pågick under tiden när endast den engelska virusvarianten alpha var i omlopp, det vill säga innan delta hade tagit över i Sverige. Deltagarna var 44 patienter med varierande symtom som befann sig i olika stadier av sjukdomen. Forskarna samlade in saliv- och nässvalgsprover från samtliga deltagare för att bedöma den diagnostiska noggrannheten hos SARS-CoV-2-snabbantigenprov på patientnära testning av salivprover. De jämförde även prestationsförmågan hos fyra kommersiella snabba antigentester.

Fakta

Coronavirussjukdom orsakad av SARS-CoV-2 har enligt WHO, från 20 oktober 2021, lett till över 241 miljoner rapporterade infektionsfall och 4,9 miljoner dödsfall världen över. Covid-19 har samtidigt haft en enorm inverkan på folkhälsa, ekonomi och sociala aktiviteter; och påverkar många aspekter av det dagliga livet. En av de viktigaste förebyggande insatserna är noggrann testning och spårning av viruset hos befolkningen.

Olika testmetoder har utvecklats under pandemin som antingen riktar in sig på det genetiska materialet i SARS-CoV-2 eller på större strukturella proteiner. Ett PCR-test spårar närvaron av viralt RNA (ribonukleinsyra, våra celler innehåller olika ribonukleinsyror med olika uppgifter) i ett prov medan ett antigentest spårar närvaron av virala proteiner. Båda metoder används för att bekräfta pågående infektion och utförs ofta genom pinnprover i nässvalget. Antigentester kan även användas som ett komplement till PCR-testning när det finns behov av regelbunden screening eller snabba testresultat. Testen tas med en pinne i näsan och ibland i halsen och provsvaret kommer redan samma dag, oftast inom 20-30 minuter.

Den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien fick namnet Alpha. Varianten som upptäcktes i Sydafrika kallas Beta, medan den variant som upptäcktes i Brasilien fick namnet Gamma. De två varianterna som först upptäcktes i Indien kallas Delta och Kappa.

/Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.