UAB forms part of European Network of AI Excellence Centres

Catalonia will house one of the four new units belonging to the European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (ELLIS), the pan-European network of AI intelligence centres that connects the top researchers working in this field in Europe. Five research members from the UAB and the CVC will form part of the initiative created co-directed by Dimosthenis Karatzas.

Dimosthenis Karatzas, Maria Vanrell Martorell, Antonio Manuel López Peña i Jordi Gonzalez Sabaté, tots ells professors del Departament de Ciències de la Computació de la UAB i investigadors del Centre de Visió per Computador (CVC), juntament amb l'investigador del CVC Joost van de Weijer, formaran part de la nova Unitat ELLIS Barcelona, la tercera amb major dimensió de les 39 que integren la xarxa. La integració de Catalunya en la xarxa representa un aval a l'alta qualitat i l'impacte de la recerca duta a terme en l'àmbit de la intel·ligència artificial.

Amb un equip de recerca integrat per 21 investigadors i investigadores, la Unitat ELLIS Barcelona connectarà la comunitat científica de cinc universitats i quatre centres de recerca del sistema català de coneixement: la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Centre de Visió per Computador (CVC) i l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC), ambdós al campus de la UAB, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI/CSIC-UPC) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC–CNS).

La candidatura de la unitat catalana d'ELLIS ha estat impulsada des del Govern de la Generalitat en coordinació amb els agents del sistema de coneixement del país, en el marc de l'estratègia d'Intel·ligència Artificial de Catalunya (Catalonia.AI), liderada pel Departament d'Empresa i Treball.

Des de Catalunya, la nova unitat promourà la recerca interdisciplinària i transversal en intel·ligència artificial, fomentarà forts vincles amb la indústria i formarà la pròxima generació de talent destacat en aquest camp. El seu àmbit de treball se centrarà en la recerca fonamental en l'aprenentatge automàtic i en els camps relacionats, com la visió, la robòtica i el processament del llenguatge natural.

La unitat catalana estarà dirigida per la investigadora Carme Torras, cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació de l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC) i pel professor del Departament de Ciències de la Computació de la UAB i director associat del Centre de Visió per Computador (CVC) Dimosthenis Karatzas.

Estratègia Catalonia.AI

Amb l'objectiu de convertir Catalunya en un pol d'innovació, lideratge i d'atracció de talent i d'empreses en l'àmbit de la intel·ligència artificial, la Generalitat de Catalunya va impulsar el 2020 l'Estratègia Catalonia.AI. La creació de la Unitat ELLIS Barcelona ha estat una de les línies de treball de l'Aliança de Recerca en Intel·ligència Artificial a Catalunya (AIRA), que és juntament amb el Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence (CIDAI), l'Observatori d'Ètica en Intel·ligència Artificial (OEIAC) i la Comunitat d'IA de la Digital Catalonia Alliance, un dels quatre pilars de l'estratègia Catalonia.AI, dedicat concretament a l'impuls de la recerca en intel·ligència artificial i a l'atracció i retenció de talent en aquest camp.

Xarxa europea de recerca en intel·ligència artificial

ELLIS és una xarxa d'excel·lència de recerca fonamental en intel·ligència artificial a Europa per avançar en l'estat de l'art, generar innovació tecnològica i crear un impacte social i econòmic positiu. Fundada el 2018, com a fruit d'un moviment de la comunitat científica europea, té l'objectiu convertir Europa en una regió pionera i reforçar l'excel·lència i la sobirania tecnològica en una disciplina tan estratègica com la intel·ligència artificial.

A part de Barcelona, les altres tres noves unitats que s'han afegit a ELLIS han estat Graz (Àustria), Potsdam (Alemanya) i Trento (Itàlia). Amb aquestes noves incorporacions, ELLIS compta actualment amb 39 unitats en 14 països diferents, connectant als millors investigadors i investigadores en aquest camp per tal d'impulsar la recerca excel·lent i el màxim nivell de competitivitat a escala internacional i donar forma al futur de la intel·ligència artificial a Europa, centrada en l'ésser humà, beneficiosa i segura.

/UAB Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.