Researchers take part in two CaixaResearch 2022 selected projects

Júlia Lorenzo, researcher at the Institute of Biotechnology and Biomedicine (IBB) and the Department of Biochemistry and Molecular Biology, and Raül Andero, ICREA researcher at the Institut de Neurociències (INc), are involved in two projects funded by this year's CaixaResearch call for health research projects. One will be studying nanotechnology to stop the advancement of Parkinson's disease while the other will focus on how gut microbiota can control food intake in cases of obesity.

Julia Lorenzo i Raül Andero

Des del Laboratori d'Enginyeria de Proteïnes i Nanomedicina que dirigeix a l'IBB-UAB, Julia Lorenzo liderarà una de les parts del projecte "New nanotechnological therapy for Parkinson´s disease: nose to brain", que té a Marta Martínez-Vicente, del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) com a investigadora principal i a María Jesús Vicent, del Centro de Investigación Príncipe Felipe (CIPF), com a directora d'un tercer subprojecte del consorci.

L'estudi, dotat amb prop de 600.000 euros, pretén aconseguir una tecnologia innovadora per al tractament de la malaltia de Parkinson, basada en l'enzim GBA. En models animals s'ha demostrat que si es restaura la funció d'aquest enzim es pot evitar la neurodegeneració i alleujar els símptomes de la malaltia. Ara les investigadores busquen aconseguir transportar el GBA per via intranasal fins al cervell mitjançant una tecnologia basada en nanoconjugats polimèrics, que permeti superar la barrera hematoencefàlica, principal limitació per aplicar el tractament.

Lorenzo i el seu equip són especialistes en el disseny i la validació de nanomaterials per a aplicacions biomèdiques relacionades amb el tractament i el diagnòstic de malalties cerebrals. El seu principal objectiu és desenvolupar estratègies d'administració intranasal de fàrmacs per al glioblastoma i la malaltia de Parkinson.

Per la seva part, Raül Andero, director del Laboratori de Mecanismes Translacionals de la Memòria de la Por a l'INc treballarà en el projecte "La microbiota intestinal influeix en la pèrdua de control de la ingesta en l'obesitat?", que ha estat dotat amb prop d'1 milió d'euros. L'estudi està liderat per Rafael Maldonado, de NeuroPhar-MELIS (Universitat Pompeu Fabra) i compta també com a membre del consorci amb José Manuel Fernández-Real, de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Universitat de Girona).

La recerca aprofundirà en l'estudi del paper del comportament en el sobrepès i l'obesitat. Aquestes malalties metabòliques sovint s'associen a alteracions complexes que acaben comportant una pèrdua de control del comportament que fomenta l'augment de pes. Els investigadors estudiaran quins factors ambientals impacten en la funció cerebral i condueixen a la pèrdua del control de la gana, concretament els mecanismes epigenètics mediats per la microbiota intestinal. L'estudi pretén identificar nous biomarcadors indicadors de les persones amb un risc més alt de perdre el control sobre la gana i aplanar el camí cap a noves teràpies.

Andero i el seu equip analitzaran en temps real centenars de neurones de ratolí en relació amb el seu comportament durant la ingesta mitjançant una innovadora tècnica anomenada miniscopes. El seu estudi ajudarà a entendre amb més profunditat per què alguns individus desenvolupen addicció al menjar mentre altres no ho fan.

/UAB Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.